18 Ağustos 2008 Pazartesi

Hijyenik solüsyonla bebek ölümü riski en aza iniyor

Hastane enfeksiyonu yüzünden bugüne kadar birçok bebek hayatını kaybetti. Şişli Etfal'de açılan yeni ünitede bebeklerin beslenmesinde kullanılan solüsyon artık el değmeden ve otomatik olarak hazırlanıyor.

Son günlerde yaşanan hastane enfeksiyonu kaynaklı bebek ölümleri sağlık kuruluşlarının yeni tedbirler almasına sebep oldu. İstanbul Şişli Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde açılan Total Parenteral Nütrisyon (TPN) ünitesi bu çalışmalardan birini oluşturuyor. Ağızdan beslenemeyen hastalar için damar yoluyla besleme yöntemi olarak tanımlanan TPN ile daha önce açık alanlarda hazırlanan solüsyon nedeniyle ortaya çıkabilecek enfeksiyon riskleri en aza iniyor. İstanbul genelinde ilk olan üniteyle yılda 3 bin solüsyonun yenidoğan bebekler için hazırlanması hedefleniyor.

Başhekim Doç. Dr. Ali İhsan Dokucu, "Uygulamayla 24 ayrı ilaç ile solüsyon sıvısı hiç el değmeden tamamen kapalı ortamlarda hazırlanıyor." dedi. Solüsyonların normal şartlarda hastanelerde görevliler tarafından hazırlandığını ve direkt el teması olmasa bile enfeksiyon riski taşıdığını belirten Dokucu, TPN ünitesiyle solüsyonların ilaç endüstrisi şartlarına uygun bir ortamda hazırlandığına dikkat çekti.

Ek talepler de karşılanabilir

Başhekim Doç. Dr. Dokucu, hastanelerden online olarak gelecek siparişleri hazırlayıp, uygun şartlarda tekrar hastanelere taşıyabileceklerini de kaydetti. Yeni açılan ünitede üretilen her solüsyonun devlete maliyeti ise 35-38 YTL arasında değişiyor. Uygulamanın ilk etapta yenidoğan bebeklere yönelik olduğunu aktaran Doç. Dokucu, "Ancak yetişkinlere de burada solüsyonlar hazırlanabilir." dedi. İstanbul'da Şişli Etfal Hastanesi'nde başlayan uygulama birçok hastanede açık ortamlarda yapılıyor. Hemşireler tarafından hastaya damardan verilecek ilaç ve solüsyon sularının açıkta hazırlanması enfeksiyona yol açabiliyor. Çünkü hastanede yatan bir hasta için her gün ayrı ayrı solüsyonların hazırlanması gerekiyor. Bu durum sirkülasyonları hızlandırdığı için enfeksiyonu tetikleyebiliyor.

Öte yandan 2005 yılında Kayseri'de hayatını kaybeden bebekler üzerine yapılan incelemeler neticesinde hazırlanan raporlarda bu ünitelerin önemine dikkat çekilmişti.


Zaman/Çağlar Avcı

Hiç yorum yok: